Tarih : 2017.04.20 12:35:42
Ege’nin Taze Ürünleri THY İle Metropollere Hızla Ulaşacak
Raf ömrü sorunu yaşayan ihracat ürünlerinin daha kısa ve ekonomik şartlarda dünya metropollerine ulaştırılması için çaba gösteren Egeli ihracatçılar THY’den kargo desteği istiyor. Geçtiğimiz hafta THY yetkilileri ile bir araya gelen ve umutlanan sektör temsilcileri tonaj ve destinasyon belirleyecek.
Yaş sebze-meyve başta olmak üzere, raf ömrü sorunu yaşayan ihracat ürünlerinin daha kısa ve ekonomik şartlarda dünya metropollerine ulaştırılması için çaba gösteren ihracatçılar, 13 Nisan 2016 tarihinde İstanbul’da THY Kargo ile yaptıkları çalıştaydan umutlu ayrıldı. İhracatçılar, THY yöneticilerine, hangi lokasyonlarda ne miktarda yük bulunabileceği ile ilgili ön talepleri gösterirken, taraflar ikinci bir toplantıda biraraya gelme kararı alarak, çalışmaların sürmesi konusunda fikir birliğine vardı.
THY Kargo’nun konuyla ilgili tüm yöneticilerinin bulunduğu toplantıda, Türkiye genelinde ihracatçı birliklerinden hangi tarihte ne miktarda ürün olduğu, hangi tarih aralığında yükün hangi tonajlara ulaşacağı konularında bilgileri içeren dosyayı sunduklarını belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, “Yük talebimiz 30 tonluk mu, 130 tonluk mu olacak, hangi destinasyonlarda hangi kapasiteler oluşacak gibi bilgileri netleştireceğiz” dedi.
Hedef daha hızlı ve ekonomik ulaşım Seyyar, sadece yaş meyve sebze, su ürünleri değil, ihracat pazarlarına hızlı ulaştırılması önemli olan ve hava kargo kullanabilecek tüm ihraç ürünlerini kapsayabilecek bir çalışma yapıldığını belirterek, “Türkiye’nin taze ürünlerini daha kısa sürede dünya metropellerine ulaştırması ekonomiyi de hızlandırıcı bir faktör olacaktır. İstanbul’da üçüncü havalimanı hizmete girdiğinde 200 milyon yolcu kapasitelerinden bahsediliyor. Bu yolcu adedine denk gelecek hava kargo portföyünün de oluşması lazım” diye konuştu.
26 sektöre çağrıda bulunuldu
İkinci toplantı tarihinin tarafların çalışmalarını tamamlamalarından sonra belirleneceğini ifade eden Rıza Seyyar, “26 sektöre çağrıda bulunuldu. Halen bilgiler geliyor. THY Kargo’ya bu talepte bulunmamızda yaş sebze-meyve olarak ihracat pazarlarındaki tüketiciye ne kadar hızlı ulaşırız arayışı etkili oldu. Rakiplerimizi araştırdık. Londra Hali’ne Kahire, İskenderiye, Amman’dan her hafta iki, üç uçak gidiyor. Bu uçaklar Nil Vadisi’nden Avrupa’da kışın yetişmeyen sebze, meyveleri taşıyor. Neden Antalya’dan da taze ürünler uçakla Tokyo, Pekin, Şangay’a gitmesin, oradan da yük alarak dönmesin. TIR’larla Avrupa’ya 3-4 gün yol sürüyor. Bir de hafta sonuna denk geldi mi zaman kaybı artıyor ve 1 dolara satacağın ürünü 80 cente satıyorsun. Bunun tersi olarak hızlı sevkıyatla rafa daha kısa sürede girersen 1 dolarlık ürün 1.25 dolar olabiliyor. Biz bunu sağlamayı ve hava kargo ücretlerini daha ekonomik seviyeye taşımaya çalışıyoruz. Afyon’da bir seracı domates üretiyor. Katar, Bahreyn ve Kuveyt’te TIR’la olmadı, gemi ile gönderiyor ama süre uzun olduğu için raf ömrü sorunu yaşıyor. Şimdi hava kargo ile kilogramını 60 cente gönderme imkanı sunulsa Afyon’dan 3 ayda 5 bin ton domates ihraç edecek” dedi.
Egeli ihracatçılar THY ile görüştü
THY Kargo’nun İstanbul’daki binasında gerçekleşen çalıştaya Ege Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yaş Meyve Sebze Sektör Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, ihracatçı birliklerinin sekreteryaları ve THY Kargo yöneticilerinin de yer aldığı 30 kişi katıldı.
THY Kargo kapasitesini arttırıyor
Rıza Seyyar, THY’nin kargo kapasitesini arttırmak için iki önemli adım attığını, yolcu uçağı olarak sipariş ettiği Boing uçağının ikisini kargo uçağı olarak düzenlenmesini istediğini belirterek, “Bu uçakların koltuklarını döşetmeyecek. Böylece 102’şer tondan 2 uçakta 204 ton ilave kapasiteyi kargoya kazandırmış olacak” dedi. THY Kargo’dan daha ekonomik taşıma maliyetleri yönünde beklentileri olduğunu vurglayan Seyyar, şunları söyledi: “Domates için hava kargo maliyetinin kilogramda 60 cent üzerine çıkmaması lazım. Bizi ilgilendiren kısmı yaş sebzemeyvedeki kargo maliyetini ne kadar düşeceği ve ürünün katma değerini ne kadar arttıracağı. Kargoda tam doluluk oranını yakalamak için bütün birliklerden, bütün bölgelerden hava kargo ile taşınabilecek ürünler ve bunların zamanları ile ilgili verileri toplayacağız.
Yani Adnan Menderes Havalimanı’nı bir HUB olarak düşünürsek; Ege’den hava kargo yapılacak ürünler kirazla başlayacak, ardından incir, üzüm, domates, salatalık, biber gibi tüm ürünlerini hava kargo ile dünya metropollerine kısa sürede ulaştırabilecek. Her bölge kendi ihraç ürünleriyle ilgili planlama yapacak. Hedefi miz, Kuveyt City, Riyad, Londra, Tokyo, Pekin, Şangay, Singapur gibi dünya metropollerine taze ürünlerimizi direkt ve hızlı gönderebilmek. Şu anda bizdeki kayıtlara göre Ege’nin tamamında 85 bin tonluk paket gönderebiliyoruz. Uygun fi yat göründüğünde hava kargo ile gönderebileceğimiz ürün miktarı çok daha artacaktır.”
Kaynak:Dünya